ΔΕΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ | ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ
 

Τι είναι οι 1101;

Είναι ένα κίνημα για να αλλάξει η ενημέρωση. Ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του ThePressProject.gr για να συζητήσουμε επιτέλους στην Ελλάδα τα χρηματοδοτικά μοντέλα των ΜΜΕ. Είναι οι 1000 που υποστηρίζουν το TPP με μια πάγια εντολή των 5€ το μήνα και 100 που διαθέτουν 50€ το μήνα. Ο ένας είναι η εταιρία που υποστήριζε και υποστηρίζει το TPP από την πρώτη ημέρα.

Αλλά οι 1101 ως κίνημα είναι κάτι περισσότερο. Θα έχουν πετύχει αν τελικά αποφασίσετε να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτείτε τα ΜΜΕ ανεξάρτητα αν θα επιλέξετε να στηρίξετε το TPP.

Τις επόμενες ημέρες οι 1101 θα δημοσιεύσουν ένα κώδικα δεοντολογίας και χρηματοδότησης των νέων μέσων και θα καλέσουμε όλα τα ΜΜΕ που θέλουν να το υπογράψουν.

Πόσοι πρέπει να γίνουμε;

Πρέπει να γίνουμε όλοι. Νομίζετε ότι είναι λίγα τα 5€ το μήνα για να ελέγξουμε την ενημέρωση; Νομίζετε ότι είναι δύσκολο να γίνουμε 10.000 ή 100.000;

Γίνεται;

Σκεφτείτε μόνο ότι κάθε κυριακή πωλούνται 400.000 εφημερίδες με κόστος πάνω από 4 ευρώ. Οι έρευνες λένε ότι ο μεγάλο μέρος του κόσμου αγοράζει αυτές τις εφημερίδες επειδή θέλει τα κουπόνια του σούπερ μέρκετ και τα μουσικά CD. Κι όμως, δεν υπάρχει τίποτα που μπορείς να εξαργηρώσεις στο σούπερ μάρκετ με 5 ευρώ που να αξίζει περισσότερο από το δικαίωμα σου στην ενημέρωση. Από το δικαίωμά σου στο να αλλάξει ο κόσμος.

Αλλά σκεφτείτε: στο TPPμε τους 1100 υποστηρικτές -που δεν καλύπτουν ούτε τα μισά από τα μηνιαία μας έξοδα- παράγουμε περισσότερη πρωτογενή ύλη από σχεδόν κάθε μία εφημερίδα που μπορείτε να αγοράσετε στο περίπτερο. Έχουμε δημοσιεύσει 30 μεγάλα ερευνητικά ρεπορτάζ τους τελευταίους μήνες, λειτουργούμε σε 24ωρη βάση, παράγουμε καθημερινό 6ωρο ραδιοφωνικό πρόγραμμα αλλά και εβδομαδιαίες τηλεοπτικές πολιτικές εκπομπές και την σατυρική τηλεοπτική σειρά ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ - όλα αυτά από το δικό μας στούντιο που φτιάξαμε φέτος. Συνεργαστήκαμε επίσημα με το Wikileaks για την δημοσίευση του φάκελου της Συρίας και χρησιμοποιήσαμε τη δύναμη των πολιτών για μερικές στιγμές που έγραψαν τη δική τους ιστορία:

Συμμετείχαμε στην παραγωγή του πρώτου ντοκιμαντέρ που χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από τους πολίτες, κρατήσαμε την ΕΡΤ ανοιχτή όταν η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε το μαύρο -με τις δικές μας υποδομές- συγκεντρώνοντας ένα μεγάλο ποσό για τα δεδομένα μας, πάνω από 26.000 σε λίγες ώρες, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα ΤΕΣΕΡΑΜΙΣΗ εκατομμύρια κόσμος να παρακολουθήσει το ελεύθερο πρόγραμμα της ΕΡΤ μέχρι να αναλάβει η EBU.

Και ακόμα και αν μια φορά αποτύχαμε με την έκδοση ενός ειδικού περιοδικού με την ύλη του ThePressProject για την αποκάλυψη του LUXLEAKS τελικά όταν ζητήσαμε σε όσους το επιθυμούσαν να τους επιστραφεί η συνδρομή τους- η συντριπτική πλειοψηφία μας εμπιστεύτηκε για να συνεχίσουμε... και προχωρήσαμε ακόμα παραπέρα... χρηματοδοτήσαμε την πρώτη δημοσκόπηση που παράγγειλαν οι πολίτες και μεταδώσαμε με την συνδρομή του κόσμου στην αγγλική γλώσσα τις κρίσιμες βουλευτικές συνεδριάσεις μετά το δημοψήφισμα.

Γιατί πρέπει να πληρώσουμε έστω και 5€/μήνα στο διαδίκτυο;

Γιατί η δημοσιογραφία είναι ακριβή. Γιατί όπως την οραματιζόμαστε εμείς δεν παράγεται με copy paste. Γιατί για να κάνεις μια έρευνα θα πρέπει να μπορείς να παρέχεις ως μέσω στον δημοσιογράφο τον χρόνο. Γιατί ένα ρεπορτάζ μπορεί να χρειαστεί και 3 μήνες για να ολοκληρωθεί. Γιατί η δημοσιογραφία δεν μπορεί να ασκείται ως χόμπι. Γιατί αυτοί που θέλουμε να ελέγξουμε είναι μέλη του τριγώνου μιας τρομακτικής διαπλοκής. Γιατί αυτοί παίζουν σκληρό παιχνίδι και εμείς θέλουμε να το παίξουμε αυτό το παιχνίδι. Και πρέπει να τα βάλουμε με το στρατό τους.

Όπως τον Πρετεντέρη που παίρνει 700000 το χρόνο για να λέει κάτι που παραδέχεται εκ των υστέρων ότι ήταν ψέμα, ότι το χρέος ήταν βιώσιμο. Αυτός τα παίρνει από ένα ελλειματικό κανάλι που χρηματοδοτείται από θαλασσοδάνεια. Και θυμάστε τον πόλεμο Παπανδρέου - Ψυχάρη, που ο τελευταίος παραπονιόταν ότι ο ΓΑΠ του σταμάτησε το δάνειο... που σημαίνει ότι μέχρι τότε δεν του το σταματούσε. Που σημαίνει ότι ο Πρετεντέρης στηρίζει την κυβέρνηση που του εξασφαλίζει με πολιτικά μέσα τη χλιδή στην οποία ζει.

Τι θα γίνει με τους 1101;

Δημιουργήσαμε μια νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, όπουτα μέλη θα μπορούν όχι μόνο να μιλάνε μεταξύ τους αλλά και να δικτυωθούν και να δράσουν. Για τα ουσιαστικά ζητήματα. Αναπτύξαμε ένα εσωτερικό σύστημα μέτρσησης τάσεων και σκοπεύουμε να το χρησιμοποιήσουμε ως οδηγό μας για την ιεράρχιση της είδησης. Τα μέλη θα βρίσκονται σε διαρκή σύνδεση με το newsroom και όσοι το επιθυμούν θα έχουν δυνατότητα να συμμετάσχουν όχι μόνο στην επιλογή της είδησης αλλά και σε ένα νέο μοντέλο δημοσιογραφίας των πολιτών.

Επιπλέον ήδη εκδοτικοί οίκοι  και καλλιτέχνες για να στηρίξουν την προσπάθεια έχουν δηλώσει τη διάθεσή τους να προσφέρουν βιβλία, αποκλειστικές παραστάσεις και μουσικές βραδιές για τα μέλη. Αυτά όμως θα τα μάθετε εφόσον γίνετε μέλη.

Πως θα το κάνω;

Δήλωσε τη συμμετοχή σου συμπληρώνοντας την φόρμα. Θα σου στείλουμε τις επόμενες ώρες πληροφορίες για να σας γράψουμε στην πλατφόρμα και να σας στείλουμε πληροφορίες για το πως μπορείτε να κάνετε την πάγια εντολή. Δηλώστε από τώρα τη συμμετοχή σας για να μετρηθούμε...