loading

Ερευνητική δημοσιογραφία

Αποκαλύπτοντας τα σημαντικά

Η ερευνητική δημοσιογραφία είναι στην πραγματικότητα η ψυχή της έννοιας της δημοσιογραφίας. Κανονικά η δημοσιογραφία δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από ερευνητική αν θέλει να τιμήσει το σκοπό της ύπαρξής της, που δεν είναι άλλος από το να βελτιώσει τον κόσμο.

Στην Ελλάδα οι εφημερίδες, οι οποίες είναι από τη φύση τους ο φορέας της έρευνας, ως κάτι λιγότερο εφήμερο και εντυπωσιακό, δεν χρησιμοποιούν καν τον όρο «ερευνητής δημοσιογράφος». Αντίθετα προτιμάνε τον ρόλο του «Ελεύθερου ρεπορτάζ» και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς ως ελεύθερο ρεπορτάζ συνήθως εννοείται η ελευθερία του δημοσιογράφου να τα βάλει με τον επιχειρηματία που είναι εχθρός του εργοδότη του.

Στην Ελλάδα υποτίθεται ότι εδώ και 30 χρόνια έχουμε γεμίσει αποκαλυπτικές έρευνες. Τι έχει αλλάξει; Τίποτα δεν έχει αλλάξει! Το μόνο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα είναι ο κόσμος να νιώθει αδύναμος μπροστά στο τρομακτικό σύστημα της διαπλοκής.

Τούτο συνέβη γιατί, ιδίως στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ στοχεύουν είτε σε αυτούς που δεν είναι πλέον στον πυρήνα της άσκησης της πολιτικής, είτε είναι ήδη καλυμμένοι από τον προκλητικό νόμο «περί ευθύνης υπουργών».

Στην περίπτωση που κάποιοι συνεχίζουν να παράγουν ερευνητικό ρεπορτάζ θα πρέπει να τα βάλουν με μια μαφία της νύχτας, των ισχυρών συμφερόντων (συχνά είναι το ίδιο), να δεχτούν τον πόλεμο υπηρεσιών (μυστικών και εμφανών), με την δικαιοσύνη και με την απομόνωση στην έκδοση. Η δύναμη των συστημικών ΜΜΕ είναι τόσο μεγάλη που κάθε έρευνα που δεν συμφέρει το σύστημα αποκρύπτεται.

Στο ThePressProject θεωρούμε ότι η έρευνα, χωρίς ιδεολογικό προσανατολισμό, είναι απαραίτητη για να μπορούμε να μας αποκαλούμε μέσο μαζικής ενημέρωσης. Ήδη εδώ και 5 χρόνια έχουμε προσπαθήσει δημοσιεύοντας μεγάλες έρευνες για τους ολιγάρχες (Αλαφούζο, Μελισσανίδη, Μαρινάκη, Βαρδινογιάννη, Κόκαλη), τους τραπεζίτες (Προβόπουλο, Σάλλα) και τις μεγάλες πολυεθνικές (Vodafone, Wind, Coca Cola κ.α.). Έχουμε παρουσιάσει ολοκληρωμένα αφιερώματα (τζόγο, διαφημιστικές, Σαββαΐδου, σκάνδαλο ποσόστωσης, κ.α.) και μεγάλους φακέλους (Luxleaks, PrismNSA).

Ωστόσο το ερευνητικό έργο πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να αποκαλυφθεί η συνολική εικόνα του τριγώνου της διαπλοκής με καίρια και συνδεδεμένα ρεπορτάζ.

Για να το πετύχουμε αυτό δημιουργούμε ερευνητική ομάδα που θα περιλαμβάνει αναλυτές, νομικούς, οικονομολόγους και ερευνητές σε συνεργασία με διάσημους δημοσιογράφους του χώρου από όλο τον κόσμο. Ενισχύουμε το data mining reporting με ειδικά εργαλεία και συνεργαζόμαστε με το Διεθνές Κέντρο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (Center of Investigative Journalism) και τον δημοσιογραφικό οργανισμό Wikileaks.

Επιπλέον με την υποστήριξη των 1101 το ThePressProject θα αναλάβει την πρωτοβουλία ίδρυσης του Ινστιτούτου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας Ελλάδας (ΙΕΔΕ) για την εκπαίδευση, την προώθηση και την παραγωγή ερευνητικού και αποκαλυπτικού ρεπορτάζ.

Όλα αυτά θα τα δείτε να σχηματίζονται μαζί με την δική σας συμμετοχή μέσα από την πλατφόρμα των 1101.

Αυτά είναι
τα μέλη των 1101

Δες τη λίστα

Γίνε τώρα μέλος των 1101

Συμπλήρωσε τη φόρμα