loading

Η Διακήρυξη των 1101

1η Νοεμβρίου 2015

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι εναντίον μας. Επί χρόνια τώρα αποτελούν μέλος του τριγώνου της διαπλοκής, μαζί με την πολιτική και τις τράπεζες. Οι ιδιοκτήτες των καθιερωμένων ΜΜΕ αποτελούν μέλος μιας ολιγαρχίας που δεν βιοπορίζεται από τις εκδόσεις, αλλά από «παράλληλες δραστηριότητες». Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, αλλά παγκόσμιο. Ωστόσο οι συνέπειες της διαπλοκής του πολιτικού συστήματος λειτουργούν  πολλαπλασιαστικά στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τα ΜΜΕ να χρησιμοποιούνται από εργολάβους, εφοπλιστές και τραπεζίτες για τον έλεγχο της κοινής γνώμης, την καλλιέργεια κοινωνικών αυτοματισμών και κατ’ επέκταση για την αύξηση των κερδών τους. 

Ενώ επί δεκαετίες οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ αποκόμισαν κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων, είτε μέσω της αδιαφανούς χρηματοδότησης (με κρατικές διαφημίσεις), είτε μέσω κυβερνητικών συμβολαίων, τώρα που η οικονομική κρίση χτυπάει τα συμφέροντά τους, τα πρώτα θύματα είναι οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο, οι οποίοι όμως δεν βρίσκονται (στην συντριπτική τους πλειοψηφία) στις λίστες της φοροδιαφυγής. Μόνο τους προβεβλημένους και τα μέλη του συστήματος θα βρείτε σε αυτές τις λίστες (και όχι στης ανεργίας).

Στα πλαίσια αυτής της κρίσης οι ιδιοκτήτες των συστημικών ΜΜΕ παίζουν τα ρέστα τους. Αυξάνουν την πίεση της «εκδοτικής γραμμής» και εξαφανίζουν κάθε αντίλογο. Συνασπίζονται μεταξύ τους απέναντι στον κοινό εχθρό (τους αναγνώστες τους) και πλέον δεν δημοσιεύονται αποκαλυπτικά ρεπορτάζ ούτε καν εξαιτίας του εσωτερικού τους ανταγωνισμού. 

Επιπλέον, -ως αποτέλεσμα της μείωσης της δαπάνης στα ΜΜΕ σε συνδυασμό με την κοινή εκδοτική γραμμή- το ποιοτικό αποτέλεσμα της παραγόμενης δημοσιογραφίας γίνεται όλο και φτωχότερο. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί γεμίζουν με επαναλήψεις σειρών 20ετίας, οι εφημερίδες μειώνουν τις σελίδες τους, τα περιοδικά εξαφανίζονται από τα περίπτερα, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί μετατρέπονται σε μουσικούς. Στο διαδίκτυο το επικρατέστερο κριτήριο επιλογής των εργαζομένων είναι η ταχύτητα στο copy-paste. Οι παλιοί ολιγάρχες εισέρχονται στο ίντερνετ μεταφέροντας το παλιό οικονομικό μοντέλο και συνασπίζονται κάτω από την ομπρέλα των «Εκδοτών Νέων Μέσων», δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο προκειμένου να ελέγξουν τα χρήματα της διαφήμισης, αφήνοντας εκτός όλες τις φιλότιμες προσπάθειες για παραγωγή αυθεντικής δημοσιογραφίας. 

Όλα τα προηγούμενα μας έφεραν σε μια κατάσταση όπου, στην πιο κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, το επίπεδο της ενημέρωσης  θυμίζει εποχές όπου αναγνωριζόταν το επάγγελμα του λογοκριτή. 

Είναι απόλυτη κοινωνική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο στήριξης της δημοσιογραφίας, της ενημέρωσης και κατ’ επέκταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Το κίνημα των 1101 είναι μια πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση.

Η πλατφόρμα των 1101 είναι ένας μηχανισμός υποστήριξης της βιωσιμότητας του TPP και των ΜΜΕ κατ’ επέκταση, που δεν θα χρειάζονται δάνεια από τράπεζες, σχέσεις με πολιτικούς και βρώμικη διαφήμιση πολυεθνικών, ώστε να μπορεί να δημοσιογραφεί κριτικά απέναντι σε αυτές ακριβώς τις κατηγορίες. Οι 1101 είναι όμως ταυτόχρονα και ένα εποπτικό συμβούλιο όπου τα μέλη του, με μια ελάχιστη συνδρομή αποκτούν ίση ψήφο στον έλεγχο της  τήρησης δεοντολογικών κανόνων και της οικονομικής διαχείρισης του μέσου.

Η δημοσιογραφία δεν  ανταποκρίνεται μόνο στο δικαίωμα του πολίτη να ξέρει. Απαντά και στο δικαίωμά του για έναν καλύτερο κόσμο. Οφείλει να ασκείται υπέρ των πολλών και όχι υπέρ των λίγων. Αν οι πολίτες δεν συμμετέχουν μαζικά στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, τα μέσα που θα επιζήσουν θα είναι αυτά που τα συντηρούν οι λίγοι και εκφράζουν τα δικά τους συμφέροντα. 

Η ενημέρωση είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας. Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας. Χωρίς την έγκυρη, διασταυρωμένη, ουσιαστική ενημέρωση ο πολίτης καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις ενώ βρίσκεται στο σκοτάδι. Οι 1101 είναι εδώ για να σπάσουν αυτή τη σκοτεινή αλυσίδα.

Με στόχο τη χρηματοδότηση της έρευνας και του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ που ενοχλεί τους ισχυρούς και δεν αγγίζει μονάχα αυτούς που είναι πλέον παροπλισμένοι. Με την ίδρυση του Ινστιτούτου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, που θα λειτουργήσει ταυτόχρονα ως εκπαιδευτικός οργανισμός αλλά θα παράγει και πρωτογενές περιεχόμενο. Με την σύμπραξη  αναγνωρισμένων και ικανών δημοσιογράφων και την ανάδειξη των πραγματικών δημοσιογραφικών εγχειρημάτων. Με την εκπαίδευση του πολίτη που θέλει να συμμετέχει στα κοινά. Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών για τη δημιουργία νέων δρόμων επικοινωνίας. Με την αισθητική που η κοινωνία έχει μάθει να αναγνωρίζει ως «έγκυρη». Με τη διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων και συζητήσεων όπου θα συμμετέχει ενεργά και ουσιαστικά το κοινό.  

Για την αλλαγή της ατζέντας της καθημερινότητάς μας. Για την πραγματική αξιολόγηση του τι είναι σημαντικό και τι δεν είναι σε βάθος χρόνου. Για τον έλεγχο της εξουσίας. Για την αποκάλυψη της διαπλοκής. Για τη διαμόρφωση προτάσεων που θα μας βγάλουν από το σκοτάδι. 

Οι 1101 ήρθαν στην Ελλάδα ως ένα κίνημα εντελώς απαραίτητο για  την πληροφορία και τη δημοκρατία. Είναι πάνω από 1101. Όσο περισσότεροι θα είναι, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι τομές που θα κάνουν στη χώρα μας. Τώρα, που οι καιροί είναι κρίσιμοι. Όχι στο αβέβαιο μέλλον. 

Οι 1101 είναι ήδη εδώ. Και μαζί τους θα αλλάξουμε τα πάντα.

Αυτά είναι
τα μέλη των 1101

Δες τη λίστα

Γίνε τώρα μέλος των 1101

Συμπλήρωσε τη φόρμα