loading

Το ThePressProject

Ένα Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης

Το ThePressProject ιδρύθηκε το 2010, στην αρχή της κρίσης, ως απάντηση στον μονόδρομο που παρουσίαζαν τα καθιερωμένα ΜΜΕ, την ώρα δηλαδή που τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ αφιέρωναν καθημερινά αναλύσεις και αφιερώματα και στην Ελλάδα δεν πέρναγε παρά η άποψη της Bild.

Το TPP ήταν στην αρχή ένα απλό twitter account. Μετά έγινε ένας εκλεκτικός aggregator που συνέλλεγε τις αναλύσεις που αφορούσαν τους Έλληνες. Έπειτα ακολούθησαν οι πρώτες δικές μας παραγωγές με την δημοσίευση του σκανδάλου CableGate και την δημοσιογραφική κάλυψη της πρωτοβουλίας «ένα καράβι για τη Γάζα». Μετά ήρθε η Αραβική άνοιξη και η παραγωγή του Debtocracy, του πρώτου ντοκιμαντέρ που χρηματοδοτήθηκε από τους πολίτες. Συνεχίσαμε με την διατήρηση του τηλεοπτικού σήματος της ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου του 2013, ενώ ήμασταν εκεί και τον Νοέμβριο όταν μπήταν στα ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο για την μετάδοση του γνωστού πια δελτίου με την Αγλαΐα Κυρίτση να εκφωνεί τις ειδήσεις με φόντο την αλυσίδα των ΜΑΤ.

Μέσα σε όλη αυτή την διαδρομή το TPP μεγάλωσε. Οι δύο αρχικοί συνεργάτες είναι πια 19. Τώρα πια παράγουμε καθημερινό 6ωρο ζωντανό ραδιοφωνικό πρόγραμμα και 3 τηλεοπτικές εκπομπές την εβδομάδα. Ολοκληρώσαμε την πρώτη σεζόν της σατιρικής τηλεοπτικής εκπομπής «Ανασκόπηση» και συνεχίζουμε φέτος με στόχο να την μετατρέψουμε σε εβδομαδιαία. Μεταδώσαμε 7 ζωντανούς τηλεμαραθώνιους κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και άλλες 22 τηλεοπτικές μεγάλες συνεντεύξεις στην τελευταία προεκλογική περίοδο. Ήδη από το 2012 το TPP έκανε και την πρώτη έκδοση με το βιβλίο «Φόρο στους ρακοσυλλέκτες» του Κωνσταντίνου Πουλή.

Στα 5 χρόνια της λειτουργίας μας έχουμε δημοσιεύει 72.119 άρθρα, ρεπορτάζ και κείμενα αναλύσεων. 121 έρευνες και 19 μεγάλα αφιερώματα. Έχουμε συμμετάσχει στην παραγωγή 3 ντοκιμαντέρ και αυτές τις ημέρες ετοιμάζουμε άλλα 3.

Σήμερα το TPP διαθέτει δικό του τηλεοπτικό στούντιο, δύο ραδιοφωνικά στούντιο, 20 θέσεις εργασίας και εξοπλισμό εξωτερικών μεταδόσεων.

Το TPP είναι επίσημος συνεργάτης του Wikileaks, μέλος του Project Syndicate, του προγράμματος Safety Net για την ελευθερία του Τύπου ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι ανακοινώσεις για άλλες 2 σημαντικές συνεργασίες.

Από την 1η Νοεμβρίου του 2015 ίδρυσε την πλατφόρμα των 1101 καλώντας τους αναγνώστες του να στηρίξουν την προσπάθεια για την δημιουργία του πρώτου πραγματικά βιώσιμου ερευνητικού ΜΜΕ στην Ελλάδα. Η συμμετοχή ήταν τέτοια (σχεδόν 2.000 συνδρομητές στις πρώτες 24 ώρες) που μπήκαν οι βάσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Στις 9 Νοεμβρίου, επίσημη ημερομηνία έναρξης της πλατφόρμας και του νέου εγχειρήματος θα ανακοινωθούν τα βήματα που έγιναν ήδη από την 1η ημέρα της ίδρυσης των 1101.

Μέχρι να μάθετε λοιπόν τι ακριβώς θα είναι το TPP στις 9 Νοεμβρίου διαβάστε παρακάτω την πρώτη διακήρυξη του

ThePressProject 1.0

Το TPP πρώτα-πρώτα είναι μια ρομαντική αναζήτηση. Κοντολογίς, πάμε γυρεύοντας. Ψάχνουμε στην πράξη ποια μπορεί να είναι η νέα δημοσιογραφία των πολιτών και ποια η νέα πολιτεία των δημοσιογράφων. Γιατί ο παλιός κόσμος έχει μεν ξοφλήσει, ο δε καινούργιος ... δεν πληρώνει καθόλου καλά. Τουλάχιστον, όμως, μπορεί πολύ εύκολα να μας κάνει όλους θηρία ενήμερα και διαλεκτικά. Οπότε, τι να μας πούν και τα λεφτά - όσο για ένα πιάτο φαΐ, ένα ποτήρι νερό, ένα σπαρματσέτο για το σκοτάδι και ένα USB mobile Internet, θα τα βρούμε και εμείς όπως όλοι. Ούτε χαρτί ούτε βαρώνοι, λοιπόν. Ναι, σας το είπαμε ήδη: είμαστε γνήσιοι ρομαντικοί.

Δεύτερο, αλλά σπουδαιότερο, δεν μας αρέσουν οι μονόδρομοι και οι κοινοτοπίες. Πιστεύουμε ότι σε τελική ανάλυση όλα λύνονται, οι πραγματικές ιδέες μόνο λείπουν. Και το κουράγιο, η φαντασία, η πραγματική έγνοια για τους ανθρώπους και όλα όσα τους ενώνουν - πέρα από την οικογένεια και το κάθε λογής πατρονάρισμα. Ναι, υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι στη μεγάλη γεωγραφία του δημόσιου κοινού μας χώρου. Αλλά νομίζουμε ότι είναι έξω από το χάρτη, ότι καραδοκούν εκεί μυθικά τέρατα. Λες και η μόνη λύση για να μην αλληλοσκοτωθούμε, είναι ένας ουσιαστικά νεοφιλελεύθερος κόσμος - με όλο και μικρότερες δόσεις κρατικής φιλανθρωπίας.

Η απάντησή μας για όλα αυτά είναι η καίρια, αιρετική και εκλεκτική ενημέρωση. Έστω και σε μικρές δόσεις, έστω και με ταπεινά μέσα, έστω και με πολλές παραπομπές και «κλοπές» και κρυπτικούς αφορισμούς, ενίοτε ακόμα και με ζόρικη ξενόγλωσση βιβλιογραφία. Γιατί όπως είπε και ο Ιησούς (ναι, ο γνωστός) Πας γαρ ο ζητών ευρίσκει Και ο αιτών λαμβάνει Και τω κρούοντι ανοιγήσεται.

Την προσοχή σας και τη συμμετοχή σας ζητάμε, αδέρφια. Ό,τι μπορεί, τελικά, ο καθένας. Μια ρομαντική περιπέτεια ξεκινάει, πείτε μας πού έχει δράκους. Αλλά σοβαρά τέρατα, να εξηγούμαστε. Όχι σαύρες - αυτές τις στέλνετε στα γνωστά ισοπεδωτικά, σκανδαλολογικά και άλλα ανάλογα δήθεν ψηφιακά στέκια. Σε εμάς, μόνο άξιους λόγου δράκους, τρομερούς και απρόσωπους. Είπαμε: πάμε γυρεύοντας.

Αυτά είναι
τα μέλη των 1101

Δες τη λίστα

Γίνε τώρα μέλος των 1101

Συμπλήρωσε τη φόρμα